kimolies

Το Πάσχα του Πασχάλη

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Δήμητρα Αδαμοπούλου


Φέτος την άνοιξη ο μικρός τρισχαριτωμένος λαγουδάκος, ο Πασχάλης, έχει χάσει τελείως το κέφι του. Αιτία της κακοκεφιάς του η μετακόμιση που αναγκάζονται να κάνουν –λόγω της δουλειάς του πατέρα του − από το αγρόκτημα όπου γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη κάμποσα χιλιόμετρα μακριά. Από κει δηλαδή που έτρεχε ανέμελος στα λιβάδια, τώρα θα πρέπει να κλειστεί σε κάποιο διαμέρισμα στην πόλη;
- Δυστυχώς ναι!
Ο Πασχάλης δυσκολεύεται πολύ να συνηθίσει την καινούργια του γειτονιά, ώσπου ανήμερα το Πάσχα, αναπάντεχα, όλα αλλάζουν σαν από θαύμα.
- Ααααα!!!!

• Πώς καταφέρνει τελικά ο Πασχάλης να προσαρμοστεί στην καινούργια του ζωή;
• Ποιους θα γνωρίσει στην πρώτη του περιπλάνηση στη νέα του γειτονιά;
• Θα αποκτήσει καινούργιους φίλους ή δε θα τον κάνει κανείς παρέα;

Το «Πάσχα του Πασχάλη» είναι μια διασκεδαστική ιστορία για το πείσμα των παιδιών και τις δυσκολίες προσαρμογής σε νέο περιβάλλον.

 

 

 

Πασχαλινή ιστορία αγάπης

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Δήμητρα Αδαμοπούλου


• Τι ετοιμάζει κάθε Πάσχα ο κύριος Ζαχαρίας, ο ζαχαροπλάστης, για να ευχαριστήσει τους μικρούς
  του φίλους;
• Φέτος θα ετοιμάσει τα ίδια ή μήπως έχει σκεφτεί κάτι ιδιαίτερο;
• Κι εκείνος ο λαγός που είναι φτιαγμένος από σοκολάτα γάλακτος γιατί είναι τόσο θλιμμένος
  άραγε;
• Τι συμβαίνει τα βράδια στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου «Η γλυκιά ζωή»;
• Τι μπορεί να ξέρουν για την αγάπη ο σοκολατένιος λαγός κι ένα, επίσης σοκολατένιο, αυγό;
• Έχει απομείνει τελικά μια μικρή ελπίδα όταν όλα μοιάζουν να έχουν χαθεί;

Η «Πασχαλινή ιστορία αγάπης» είναι ένα τρυφερό παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης.


 

Ο Μπλεψαράκης

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Παπαθανάση Σοφία


Ο Μπλεψαράκης έχει προβλήματα στην Γκριζούπολη!
Ο λόγος;
Το χρώμα του, που δεν είναι γκρι, όπως των άλλων.
Όμως η αξία δεν καθορίζεται από το χρώμα... Κι ο Μπλεψαράκης θα το αποδείξει σ' ολόκληρο το βασίλειο της θάλασσας! Μια ζωντανή ιστορία για την ομορφιά της διαφορετικότητας και της ανοιχτής αντίληψης απέναντι στη ζωή.


 

 

Πάρτι γενεθλίων

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Μαλλιαρού Κατερίνα


Ο Ηρώδης, το μικρό χταπόδι, θα ζήσει ένα υπέροχο πάρτι με τους φίλους του. Θα γελάσουν, θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν αλλά και θα τρομάξουν με τον μεγάλο καρχαρία! Όμως πάνω απ' όλα, θα μάθουν πως αυτό που αξίζει περισσότερο στη ζωή είναι οι στιγμές που μοιραζόμαστε με εκείνους που αγαπούμε.


 

Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Ανδρικόπουλος Νικόλας


Γνωστοί και λιγότερο γνωστοί μύθοι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού συναντούν τη μουσική! Ένα βιβλίο που προσεγγίζει την ελληνική μυθολογία με τρόπο γοητευτικό και χιουμοριστικό για τα παιδιά. Δέκα όμορφοι μύθοι, απολύτως τεκμηριωμένοι, και πλημμυρισμένοι με νότες, αλλά και διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά. Το κουβάρι συναρπαστικών μύθων ξετυλίγεται μ' έναν πολύτιμο συνδετικό κρίκο: τη μουσική. Κάθε εξιστόρηση συμπληρώνεται με ένα σύντομο υπόμνημα που παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για μυθικά πλάσματα, ήρωες και θεούς πλασμένους μέσα απ' τη φαντασία και τις πλούσιες παραδόσεις των αρχαίων Ελλήνων. Το βιβλίο περιέχει επίσης ενδεικτική βιβλιογραφία για γονείς και εκπαιδευτικούς.

 

 

 

Δάσκαλος σε δύο ρόδες

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Ελίζας Βαβούρη


Ο δάσκαλος Μπεσάρ αγαπούσε τα παιδιά και τα βιβλία. Με το κατακίτρινο ποδήλατό του κουβαλούσε σε τόπους μακρινούς μια αγκαλιά βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Κι ενώ δίπλα του χόρευαν οι βόμβες, κάθε φορά που ένα βιβλίο έφτανε στα χέρια των παιδιών, μια μικρή αχτίδα χαμογελούσε στον ουρανό.

Το νέο βιβλίο για παιδιά της Μαρίας Ανδρικοπούλου, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, αφηγείται μια ιστορία που συγκινεί, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Saber Hosseini, του «δασκάλου-ήρωα» από το Αφγανιστάν που μετέτρεψε το ποδήλατό του σε βιβλιοθήκη. Ενός ανθρώπου που αναζητούσε το καλό και το δίκαιο μέσα από την παιδεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Μου ήρθε η ιδέα πριν από έξι μήνες. Μίλησα γι' αυτό σε φίλους σε λογοτεχνικούς κύκλους, που μου δώρισαν βιβλία και ξεκίνησα… Τώρα έχω περίπου 6.000 βιβλία και κάθε Σαββατοκύριακο κάνω βόλτες σε απομακρυσμένα χωριά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν καν σχολεία, δεν ξέρουν να διαβάζουν ή να γράφουν».

Έγραψαν για τον Saber Hosseini: «Σε ένα έθνος που δοκιμάζεται από τον πόλεμο, όπου τα παιδιά έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση στην ποιοτική λογοτεχνία, ένας δάσκαλος προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Ο Saber Hosseini, που διδάσκει τα παιδιά στην πόλη Μπαμιγιάν, στο κεντρικό Αφγανιστάν, έχει μετατρέψει το ποδήλατό του σε μια κινητή βιβλιοθήκη, κάνοντας βόλτες σε απομακρυσμένα χωριά».

«Ο κόσμος τελικά έχει μέσα του και το καλό, την ανάγκη για δικαιοσύνη, ελευθερία, παιδεία, αλληλεγγύη και το βρίσκεις σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μια μορφή αυτού του καλού είναι η ιστορία αυτού του καταπληκτικού δασκάλου από το Αφγανιστάν, του Saber Hosseini».


 

Το χρυσό κλουβί

Της Μαρίας Ανδρικοπούλου
Εικονογράφηση: Francesca Rossi


Μια φορά κι έναν καιρό σ'ένα παλάτι ζούσε μια πριγκίπισσα που δεν ήταν ευχαριστημένη με τίποτα. Ευτυχία ήταν το όνομά της, αλλά κρυφά τη φώναζαν Αγέλαστη. Η Ευτυχία δεν πήγαινε ούτε στο σχολείο, γι' αυτό οι γονείς της αποφάσισαν να προσλάβουν μια δασκάλα για να της κάνει κατ' οίκον μαθήματα. Η Δωροθέα, η δασκάλα της, ήταν καλόκαρδη και θέλησε όχι μόνο να τη μορφώσει, αλλά και να την κάνει να γελάσει. Έμαθε, λοιπόν, από το προσωπικό του παλατιού το λόγο της ακεφιάς της: όταν ήταν μικρή είχε αρρωστήσει βαριά και οι γονείς της δεν την άφησαν ποτέ να παίξει με άλλα παιδιά για να μην κολλήσει καμιά ασθένεια και επιδεινωθεί η υγεία της. Όταν το βασιλικό ζεύγος έφυγε σε ένα μακριό ταξίδι, η Δωροθέα έφερε κρυφά το γιο της, το Θύμιο, στο παλάτι, για να παίξει με την Ευτυχία. Μια όμορφη φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στα δυο παιδιά, η οποία διακόπτεται όταν οι γονείς επιστρέφουν. Η Ευτυχία πέφτει σε βαριά μελαγχολία και κοντεύει να πεθάνει. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, οι βασιλιάδες της επιτρέπουν να παίζει με το Θύμιο, να φοιτήσει στο ίδιο σχολείο μ' αυτόν και να κάνει πολλούς φίλους. Επιτέλους, η Ευτυχία είναι ευτυχισμένη! Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε αναγνώστες προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και θίγει πολλά και σημαντικά ζητήματα: τη γονεϊκή υπερπροστασία, τη δύναμη της φιλίας και την αξία των εκπαιδευτικών. Η Ευτυχία είναι ένα παιδί δυστυχισμένο. Τα πλούτη όλου του κόσμου δεν είναι ικανά να της χαρίσουν ούτε ένα χαμόγελο. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά είναι καλοί φίλοι και παιχνίδι. Από την άλλη μεριά οι υπερπροστατευτικοί γονείς της στερούν το μεγαλύτερο αγαθό: τη συναναστροφή με τους συνομήλικούς της. Την κλείνουν μέσα σε ένα χρυσό κλουβί και την παρακολουθούν να μαραζώνει μέρα με τη μέρα. Ευτυχώς, όμως, η ικανή εκπαιδευτικός μπορεί να εντοπίσει την πηγή των παιδικών προβλημάτων και να δώσει την κατάλληλη λύση.